1

6/9/15

Οστεοαρθρίτιδα των χεριών...τεχνικές ανακούφισης και προστασία.

Οι αρθρίτιδες είναι παθήσεις που μπορούν να προσβάλουν οποιαδήποτε άρθρωση του οργανισμού. Λόγω του ότι υπάρχουν πολλές αρθρώσεις μέσα στο χέρι, οι πιθανότητες για αρθρίτιδα του χεριού είναι πολλές
Λόγω της μεγάλης σημασίας που έχουν τα χέρια στις καθημερινές μας δραστηριότητες, προκαλούν πολλά λειτουργικά προβλήματα.

Ποια είναι τα σημεία και συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας των χεριών;
Η μείωση της κίνησης των αρθρώσεων του χεριού, η δυσκαμψία, το πρήξιμο και ο πόνος είναι σημεία που παρατηρούνται τόσο στις οστεοαρθρίτιδες όσο και στη ρευματοειδή αρθρίτιδα των χεριών.
Στην οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσονται οστικά εξογκώματα στις αρθρώσεις μεταξύ των φαλαγγών των δακτύλων. Οι αρθρώσεις μεγεθύνονται και τα δάκτυλα παρουσιάζουν κύρτωση.
Η εξέταση από το γιατρό περιλαμβάνει την αναγνώριση της πάθησης στα χέρια. 



Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν περιλαμβάνουν τα αναλγητικά για την καταπολέμηση του πόνου και τα αντιφλεγμονώδη.
Ανάλογα με τις περιπτώσεις και με την κατάσταση του ασθενούς μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα όπως η παρακεταμόλη, η ασπιρίνη, τα στεροειδή με τοπικές ενέσεις και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Στις περιπτώσεις που η αρθρίτιδα των χεριών είναι εκδήλωση μιας άλλης γενικευμένης ασθένειας, όπως για παράδειγμα ο ερηθυματώδης λύκος, τότε η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει φάρμακα, που χρειάζονται για τη θεραπεία της εν λόγω νόσου (ανσοσκατασταλτικά, ειδικά μονοκλονικά αντισώματα).

 Φυσικά μέσα αντιμετώπισης της οστεοαρθρίτιδας.
 Εκτός της φαρμακευτικής αγωγής, στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας περιλαμβάνονται τα φυσικά μέσα, η άσκηση και τα βοηθήματα. Η παρέμβαση επικεντρώνεται στην ανακούφιση του πόνου, στην επιστροφή της κινητικότητας, και γενικότερα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Πάγος
Η τοποθέτηση πάγου είναι μια συνήθης και πρακτική αντιμετώπιση του πόνου. Παγάκια και παγοθήκες, είναι εύκολα διαθέσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σπίτι. Τα παγάκια μπορούν τα τοποθετηθούν (μέσα σε πετσέτα-όχι απευθείας στο δέρμα) για 15 λεπτά 3-4 φορές ημερησίως.

 Θερμό
Η εφαρμογή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Η εφαρμογή θερμότητας χρησιμοποιήθηκε από παλιά στην ανακούφιση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας. Μπορεί να εφαρμοστεί:

  • επιφανειακά με θερμά επιθέματα-κομπρέσες, μπορεί να γίνει μέσω της υδροθεραπείας σε πισίνα ή και με εμβύθιση σε λουτρό παραφίνης (η μέθοδος χρησιμοποιείται ειδικά για να θερμάνει μικρές αρθρώσεις του χεριού, δάκτυλα, καρπού και πόδια)
  • σε βάθος μέσω συσκευών διαθερμίας ή υπερήχων (το υπέρηχο πλεονεκτεί σε πόνο που προέρχεται από μαλακούς ιστούς και συνδέσμους). Ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα στα χέρια ανακουφίζονται βουτώντας τα χέρια τους σε χλιαρό νερό. Στην οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και της σπονδυλικής στήλης μπορούμε να ακουμπήσουμε θερμά επιθέματα (κομπρέσες, πετσέτες) στα ισχία και τη μέση 
Μάλαξη Περιλαμβάνει πλήξεις, θωπείες, ζυμώσεις-συμπιέσεις, δονήσεις των μυών και μαλακών ιστών. Η σωστή μάλαξη αυξάνει την ευλυγισία και βελτιώνει την κυκλοφορία. 

Πώς βοηθά η άσκηση
Οι ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα βοηθούνται ποικιλοτρόπως με τις ασκήσεις. Η άσκηση μειώνει τους πόνους των αρθρώσεων και τη δυσκαμψία και αυξάνει την ευλυγισία και τη δύναμη.
Επιπλέον βοηθά στη μείωση του σωματικού βάρους, κάτι που είναι σημαντικό γιατί στους υπέρβαρους καταπονούνται περισσότερο οι αρθρώσεις.
Η άσκηση της οστεοαρθρίτιδας απαιτεί 30 λεπτά και πρέπει να γίνεται σχεδόν κάθε μέρα. Ξεκινήστε με ήπιες ασκήσεις, δυσκολεύοντας σταδιακά το πρόγραμμά σας, χωρίς να πιέζεστε, έτσι ώστε να ιδρώσετε αλλά συγχρόνως να μπορούσατε υποθετικά να συνομιλήσετε με κάποιον.

Τύποι ασκήσεων
Υπάρχουν τρεις (3) τύποι άσκησης που είναι κατάλληλοι 
  •  Ασκήσεις εύρους κίνησης των αρθρώσεων.Σκοπό έχουν να διατηρήσουν και να αυξήσουν το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. 'Τεντώνοντας' αυτούς τους μυς με ασκήσεις εύρους κίνησης βελτιώνεται η μηχανική του σώματος, η στάση και η λειτουργικότητα.
  •  Ασκήσεις ενδυνάμωσης Οι ασκήσεις αυτής της κατηγορίας πρέπει να γίνονται κάθε μέρα (εκτός αν ο ασθενής πονά) με σκοπό να αυξήσουν τη μυϊκή δύναμη.
  •  Αεροβικές ασκήσεις Βελτιώνουν τη σωματική ικανότητα, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την αντοχή. Αεροβικές ασκήσεις είναι η δυναμική βάδιση, το ποδήλατο, η κολύμβηση. Μπορούν να γίνονται 3 φορές την εβδομάδα για 20-30 λεπτά. Βελτιώνουν το καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους και γενικά προκαλούν ευεξία.


    Εναλλακτικές θεραπείες για την αρθρίτιδα

     Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η πιπερόριζα, η βαλεριάνα, η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, και τα συμπληρώματα ωμέγα-3, μπορούν να είναι ευεργετικά για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, την καθυστέρηση ή την παρεμπόδιση της εξέλιξης των διάφορων μορφών της. Επίσης, ορισμένες μορφές αρθρίτιδας μπορούν να καταπολεμηθούν μέσω του βελονισμού ή του διαλογισμού.

    Η πιπερόριζα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες και αιθέρια έλαια, τα οποία σε μελέτες με ζώα διαπιστώθηκε ότι ασκούν αναλγητική και ηρεμιστική δράση.Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τζίντζερ βοηθάει στη μείωση των αρθριτικών ενοχλήσεων.Γενικά το τζιντζερ φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσορρυθμιστικές του ιδιότητες.Αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή με όποιο τρόπο εσείς προτιμάτε.Αρκεί να θυμάστε ότι όσο λιγότερο επεξεργαζόμαστε την πιπερόριζα τόσο καλύτερο.Δοκιμάστε να την τρίψετε πάνω από τη σαλάτα σας και από όποιο γαγητό θέλετε.Ένα κουταλάκι του γλυκού ημερεσίως μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.Προσέχουν μόνο τα άτομα με πέτρα στη χολή,μπορεί να προκαλέσει πόνο.

    Όσο για τα ωμέγα-3 λιπαρά ,εύκολα μπορούμε να τα προμηθευτούμε από τα σούπερ-μάρκετ ή από καταστήματα υγιεινής διατροφής,σε μορφή σπόρων.Δυό κουταλάκια του γλυκού ημερεσίως (για ενήλικες) είναι αποτελεσματικά.

               http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :