ΓΕΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΓΡΑΒΙΕΡΑ & ΠΑΠΡΙΚΑ
YΛΙΚΑ
(Για 8 άτομα)
Για τη ζύμη:
- 4 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Κλασσικό
- 140 γρ. μπύρα
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 40 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
- 2 ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
- 2 κ.γ αλάτι
- 2 μεγάλα αβγά
- 3 κ.σ. μαργαρίνη Βιτάμ Κλασσικό
- Λίγες σταγόνες Tabasco
- 1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
- ½ κ.σ. ρίγανη ξερή
- 200γρ. κασέρι
- 2κ.σ μουστάρδα Dijon Maille au Chablis
- ½ κ.γ. αλάτι
- Πιπέρι
Βάζουμε σε ένα τηγάνι τη μαργαρίνη με τα 60γρ. μπύρα και τα ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την υπόλοιπη μπύρα, ανακατεύουμε και το κρατάμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Θέλουμε να είναι χλιαρό, όχι καυτό.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ολικής, τη ζάχαρη άχνη, μαγιά και το αλάτι. Αρχίζουμε να χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα με τον γάντζο και προσθέτουμε σιγά - σιγά το μείγμα της μπύρας με τη μαργαρίνη, μόλις υγρανθεί όλο το αλεύρι, προσθέτουμε ένα - ένα τα αβγά. Το χτυπάμε όσο να ομογενοποιηθεί το μείγμα, το βγάζουμε με τα χέρια μας και το μεταφέρουμε σε μπολ, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση του ψωμιού μας, στο τηγανάκι που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα, λιώνουμε τη μαργαρίνη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα, την πάπρικα, τη ρίγανη, ταμπάσκο, αλάτι – πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και τα χέρια μας, παίρνουμε το ζυμάρι μας και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο σχήμα (ιδανικά σε διάσταση 50 x 30). Αλείφουμε τη γέμιση στην επιφάνεια της ζύμης, πασπαλίζουμε με το κασέρι τριμμένο. Κόβουμε τη ζύμη σε πέντε λωρίδες.
Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 23εκ. x 13εκ. ή την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε την μια πάνω στην άλλη. Έχοντας δημιουργήσει τώρα μια λωρίδα με πέντε στρώσεις την κόβουμε σε 7 κομμάτια. Βάζουμε την φόρμα να σταθεί όρθια και πολύ προσεχτικά στοιβάζουμε τα κομμάτια μέσα στη φόρμα, τη κατεβάζουμε, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 45 λεπτά να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 35 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
Βγάζουμε το ψωμί μας από το φούρνο, το αφήνουμε 5λεπτά να κρυώσει και να σταθεί λίγο η γέμιση και σερβίρουμε.
Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
Αυτό το ψωμί είναι το καλύτερο που έχετε ποτέ δοκιμάσει.Μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε και να κάνετε γέμιση της αρεσκείας σας,(με τυρί ή γαλοπούλα ή ζαμπόν).Το σημαντικό είναι να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την ζύμη, η οποία είναι εξαιρετική.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου