1

22/10/15

Συνταγές

                ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ 

               Από τον Chef Ανδρέα Λαγό

             ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ Από τον Chef Ανδρέα Λαγό
                                           
           ΥΛΙΚΑ  (για 10 - 15 ψωμάκια)

      Για τη ζύμη:
    240 γρ. ξινόγαλο
    70 γρ. ζάχαρη άχνη
    60 γρ. ελαιόλαδο Άλτις Απαλό
    1½ κ.γ. ξηρή μαγιά
    400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    ¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
    ½ κ.γ. αλάτι
    1 βανιλίνη
    50 γρ. μαργαρίνη Βιτάμ Soft
     Για την επικάλυψη:
    40 γρ. αλεύρι
    40 - 60 γρ. νερό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ αλεύρι, ζάχαρη άχνη, ξηρή μαγιά, μπέικιν πάουντερ, σόδα και βανίλια και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξινόγαλο, το λάδι και αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Ίσως κολλάει αλλά την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα τουλάχιστον και την δουλεύουμε μετά. Βάζουμε λίγο αλεύρι και ανοίγουμε τη ζύμη σε μια επιφάνεια σε παραλληλόγραμμο σχήμα, αλείφουμε με το 1/3 της μαργαρίνης.
Διπλώνουμε 2 φορές όπως κάνουμε στην σφολιάτα και ξανακάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά. Μόλις το κάνουμε και δεύτερη φορά κόβουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια. Τα πλάθουμε απαλά με αλεύρι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα πιέζουμε να απλώσουν. Αν ο φούρνος μας διαθέτει κεραμική πλάκα τα ψήνουμε στην πλάκα.
Για να φτιάξουμε σχέδια πάνω στο ψωμί ανακατεύουμε αλεύρι και νερό σε ένα μπολ και το βάζουμε σε ένα αυτοσχέδιο χωνάκι από λαδόκολλα. Φτιάχνουμε ένα σταυρό σε κάθε τσουρεκάκι ή το αρχικό του ονόματος μας ή ότι μας αρέσει. Πρώτα χαρακώνουμε το σχέδιο που θέλουμε στο ψωμάκι κι ύστερα γεμίζουμε με την επικάλυψη.
Ψήνουμε για 20 περίπου λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις βγουν από το φούρνο αλείφουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη


Δεν υπάρχουν σχόλια :