Θεραπείες για τον πονοκέφαλο μετά από την κατανάλωση αλκοόλ.
Μερικοί από εμάς,με ένα τρόπο,έχουμε καταναλώσει χωρίς ντροπή μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μέσα σε μια νύχτα.Αξέχαστες αναμνήσεις (ή έλλειψη αυτών) ακολουθούν συνήθως εκείνο το βράδυ,καθώς και ο ενοχλητικός πονοκέφαλος.Αν και ο μόνος τρόπος να τον αποφύγουμε είναι να πίνουμε με μέτρο,αυτό πάντα δεν είναι εφικτό γι'αυτό θα σας δώσω μερικές θεραπείες για να διευκολύνει το κεφάλι να χτυπάει λιγότερο και το σώμα να αισθανθεί καλύτερα.
ΝερόΚατά τη διάρκεια ή μετά από μια νύχτα υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ,οι περισσότεροι από εμάς θα στραφούμε στο νερό για να ξεδιψάσουμε,δεδομένου ότι το σώμα μας είναι απολύτως αφυδατωμένο. Το νερό μπορεί να βοηθήσει πραγματικά,αφού τα συμπτώματα της υπερβολικής αλκοόλης προέρχονται από την αφυδάτωση του σώματος.Πιστεύεται ότι το νερό μειώνει την σοβαρότητα των πονοκεφάλων,της κόπωσης και της ναυτίας.Μπορούμε να πιούμε νερό πριν πάμε για ύπνο,αλλά και κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας.
Αλκοόλ
Κατά ειρώνικό τρόπο τα ελαφρά ποτά χωρίς καφεϊνη ή σόδα,μπορεί να παρέχουν πολύ παρηγοριά κατά τη διάρκεια ενός hangover.Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Function, Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν το ποτό βοηθά το σώμα να μεταβολίσει το αλκοόλ καλύτερα, επιταχύνοντας την ικανότητά μας να επεξεργαστούμε αφυδρογονάση αλδεΰδης (ALDH), που πιστεύεται ότι είναι ο ένοχος για τα συμπτώματα hangover.Αντίθετα πιστεύεται ότι πίνοντας τσάι από βότανα επιβραδύνεται η διαδικασία (ALDH),με αποτέλεσμα την παράταση του hangover.
Τζίντζερ
Όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται από ναυτία και από στομαχόπονο,ένα αφέψημα από τζίντζερ βοήθα πάρα πολύ.Τρίψτεε ένα κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ και προσθέσθετο σε καυτό νερό.Περιμένεται τρία λεπτά,σουρώνεται και πίνεται ζεστό ή κρύο.
Σπαράγγια
Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο είναι να φάμε,όμως στην πραγματικότητα τα σπαράγγια προστατεύουν το σώμα μας από το αλκοόλ. Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Επιστήμης των Τροφίμων έκρινε τα αμινοξέα στα σπαράγγια βελτιώνουν την ταχύτητα του πώς τα ανθρώπινα κύτταρα σπάνε το αλκοόλ, το οποία μπορούν να αποτρέψουν μερικές από τις μακροπρόθεσμες βλάβες από τοξικά υποπροϊόντα του αλκοόλ, όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Είναι οι βιολογικές λειτουργίες των σπαραγγιών που μπορούν να βοηθήσουν να ανακουφίσουν τον πονοκέφαλο , ενώ παράλληλα προστατεύουν τα κύτταρα του ήπατος.
Μπανάνες και κουλούρια
Αυτός μπορεί να φαίνεται ένας περίεργος συνδυασμός ,αλλά τρώγοντας κουλούρια και μπανάνες μπορούν να θεραπεύσουν τον πονοκέφαλο. Αυτά τα τρόφιμα είναι οι λεγόμενοι ηλεκτρολύτες ,με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθούν στην καταπολέμηση της αφυδάτωσης.
Καφές και ασπιρίνη
Ο
πιο απλός συνδιασμός τελικά αποδεικνύεται ότι λειτουργεί.Τα
αντιφλεγμονώδη συστατικά της ασπιρίνης και των άλλων παυσιπόνων
αντιδρούν κατά των χημικών ενώσεων της αιθανόλης,ή το καθαρό
οινόπνευμα.Βέβαια ο συνδιασμός πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή προς
αποφυγήν παρενεργειών.
Αυτές είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου,που θα συμβάλουν στην άμβλυνση των αρνητικών συμπτωμάτων της αλκοόλης για το επόμενο πρωί,έτσι για να αισθανθείται σαν κανονικός άνθρωπος και πάλι.Τα χιλιάδες μικρόβια που κρύβονται στην σκόνη
Κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Νόα Φίρερ του Τμήματος Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Proceedings of the Royal Society B» της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, ανέλυσαν δειγματοληπτικά δεδομένα για περίπου 1.200 σπίτια σε διάφορες περιοχές των ΗΠΑ.
Όπως διαπιστώθηκε, κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιέχει πάνω από 5.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και περίπου 2.000 είδη μυκήτων. Οι μύκητες βοηθούν κυρίως για να προσδιορισθεί η τοποθεσία του νοικοκυριού, ενώ τα βακτήρια για τη ταυτότητα των ενοίκων (και των ζώων τους).
Οι περισσότεροι μικροοργανισμοί τρυπώνουν στο σπίτι απ' έξω, μέσω των ανοιχτών παραθύρων και πορτών ή τους κουβαλούν οι άνθρωποι στα ρούχα και στα παπούτσια τους. Τα σπίτια όπου μένουν μόνο άνδρες, έχουν διαφορετική μικροβιακή σύνθεση σε σχέση με εκείνα όπου συμβιώνουν άνδρες και γυναίκες. Ενώ σε όσα μένουν σκύλοι, οι μικροβιακές κοινότητες είναι διαφορετικές από τα σπίτια όπου ζουν γάτες.
Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, αν και η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ, αφορά οποιαδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Η μελέτη αναμένεται να βοηθήσει τις εγκληματολογικές έρευνες και τις αλλεργιολογικές μελέτες.
Η σκόνη ενός μέσου σπιτιού απαρτίζεται από ένα μείγμα υπολειμμάτων τροφών, απολεπισμένου δέρματος, σωματιδίων του χώματος και του αέρα, ινών από υφάσματα, τριχών από ζώα, αποσυντιθέμενων εντόμων (και των κοπράνων τους), μικροοργανισμών κ.α.
Συνολικά, κατά την ανάλυση των δειγμάτων από 1.200 σπίτια, εντοπίσθηκαν πάνω από 125.000 είδη βακτηρίων και 70.000 είδη μυκήτων. Περισσότερη ποικιλία μικροοργανισμών υπάρχει μέσα σε ένα σπίτι παρά έξω από αυτό!
Όσον αφορά τα κατοικίδια, η παρουσία ενός σκύλου πολλαπλασιάζει περισσότερο την μικροβιακή ποικιλία (56 παραπάνω είδη βακτηρίων κατά μέσο όρο) από ό,τι η παρουσία μιας γάτας (24 παραπάνω είδη βακτηρίων). Η μεγάλη πλειονότητα των μικροοργανισμών των κατοικίδιων υπάρχει στο σάλιο και στα κόπρανά τους.
Οι επιστήμονες δεν απέκλεισαν ότι στο μέλλον πιθανώς θα είναι εφικτό να γεμίζει κανείς κατά βούληση το σπίτι του με είδη μικροοργανισμών ωφέλιμα για την υγεία του.
Χρόνιοι πόνοι; Κόψτε το κάπνισμα
Είστε καπνιστής ή καπνίστρια και υποφέρετε από
χρόνιους πόνους; Κόψτε το τσιγάρο και θα δείτε διαφορά, λένε οι
επιστήμονες.
«Το κάπνισμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στον πόνο. Φαίνεται πως κάνει τους ανθρώπους λιγότερο ανεκτικούς στον πόνο», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Bogdan Petre.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν τρεις ομάδες εθελοντών. Την πρώτη ομάδα αποτελούσαν 160 ενήλικες, που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει να ταλαιπωρούνται από πόνους στην πλάτη, τη δεύτερη ομάδα αποτελούσαν 35 υγιείς ενήλικες, ενώ στο τρίτο γκρουπ έλαβαν μέρος 32 άτομα, τα οποία υπέφεραν από χρόνιους πόνους στην πλάτη. Σε 5 διαφορετικές χρονικές περιόδους σε διάστημα ενός έτους, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες και κατόπιν βαθμολόγησαν την ένταση του πόνου που ένιωθαν στην πλάτη τους, ενώ παράλληλα συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια σχετικά με τις συνήθειες καπνίσματος και άλλα θέματα υγείας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις μαγνητικές τομογραφίες που αφορούσαν δύο περιοχές του εγκεφάλου, εκείνη που εμπλεκόταν με την εθιστική συμπεριφορά και εκείνη με τη μάθηση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου «συνομιλούν» μεταξύ τους, αποδεικνύοντας ότι όσο πιο ισχυρή είναι η μεταξύ τους σύνδεση τόσο πιο πιθανό είναι κάποιος να ταλαιπωρείται από χρόνιο πόνο.
«Η σύνδεση αυτών των δύο περιοχών του εγκεφάλου ήταν πολύ ισχυρή και ενεργή στους καπνιστές. Αντίθετα, ήταν πολύ χαλαρή σε εκείνους, οι οποίοι -με δική τους θέληση- έκοψαν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της έρευνας», συμπλήρωσε ο καθηγητής Petre.