1

15/9/15

Γιαούρτι,μοναδική διατροφική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό

                  γιαούρτι μοναδική διατροφική αξία                     
Έχετε παρατηρήσει ότι στον τομέα των γαλακτοκομικών στο σούπερ μάρκετ την μεγαλύτερη θέση κατέχει το γιαούρτι;Αυτό βέβαια γίνεται καλύτερα αντιληπτό αν για λίγο σκεφτούμε τα ωφέλη που το γιαούρτι παρέχει στην υγεία μας.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα ωφέλη.
Πρώτα απ'όλα δεν ξεχνάμε ότι το γιαούρτι προέρχεται από το γάλα.Όσοι τρώνε γιαούρτι παίρνουν μια ικανοποιητική δόση από ζωική πρωτεϊνη (περίπου 9 γρ σε κάθε 160γρ γιαουρτιού)
        Συμπληρωματικά είναι πηγή  :
  •  Ασβεστίου και φωσφόρου: 150gr γιαουρτιού περιέχουν περίπου το 1/3 της ποσότητας ασβεστίου που χρειάζεται ο μέσος ενήλικας, συμβάλλοντας στην υγεία των οστών 
  • Βιταμίνης Α και ψευδαργύρου που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος 
  • Καλίου που συμμετέχει στη ρύθμιση της αρτηριακή πίεσης και την υγεία της καρδιάς. 
  • Ριβοφλαβίνης (βιταμίνη B2) που συμμετέχει στην παραγωγή ενέργειας
  • Βιταμίνης B12 που συμβάλει στην καλή λειτουργία του νευρικού και αιμοποιητικού συστήματος.
  • Ιωδίου, απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς.
Μια ακόμη πολύ γνωστή λέξη είναι τα προβιοτικά.Είναι «ζωντανοί μικροοργανισμοί (ζύμες ή βακτήρια, κυρίως λακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια) που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες, παρέχουν πλεονέκτημα υγείας στον ξενιστή», δηλαδή στον άνθρωπο.
 Τα τελευταία χρόνια, κυκλοφορούν, ευρέως, εμπλουτισμένα σε προβιοτικά γαλακτοκομικά, στα οποία τα βακτήρια έχουν προστεθεί μετά την παστερίωση. Τα λειτουργικά αυτά τρόφιμα, είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς η συστηματική κατανάλωσή τους έχει φανεί ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Προσοχή, ωστόσο, θα πρέπει να δοθεί στην ετικέτα του τροφίμου, καθώς στη συσκευασία θα πρέπει να αναγράφεται ότι περιέχουν «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια βακτηρίων». Επίσης, είναι σημαντικό, να ελέγχεται η ημερομηνία λήξης, διότι η ύπαρξη βακτηρίων μειώνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος.


Γιαούρτι και λακτόζη
Η λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Κατά τη διαδικασία παραγωγής του γιαουρτιού, τη ζύμωση, η λακτόζη του γάλακτος διασπάται σε πιο απλά συστατικά, τη γλυκόζη και τη γαλακτόζη. Για το λόγο αυτό, το γιαούρτι περιέχει 20-30% λιγότερη λακτόζη και να είναι πιο ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν δυσκολία στην πέψη της λακτόζης όπως τα άτομα με δυσανοχή στη λακτόζη.

Το λίπος του γιαουρτιού
Η περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε λίπος κυμαίνεται από το είδος του γιαουρτιού. Yπάρχουν τα στραγγιστά γιαούρτια με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος (8-12% λίπους), τα πλήρη αγελαδινά γιαούρτια (3-3,5% λίπος), τα ημι-αποβουτυρωμένα γιαούρτια με περίπου 2% λίπος και άπαχα γιαούρτια που περιέχουν λιγότερο από 0,3% λίπος. Το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους στο γιαούρτι είναι κορεσμένο λίπος.Μπορούμε να επιλέγουμε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά,δεν επηρεάζεται η διατροφική του αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :